Fiziksel Bağlı Polietilen Köpüklerin Diğerlerinden Farkları Nelerdir?

PE Foam, üstün yalıtım özelliği, işlevselliği ve fiyatıyla öne çıkan bir malzemedir. Bu malzemeler genellikle ambalaj endüstrisinde, yapı sanayiinde, beyaz eşya, otomotiv, inşaat, imalat, ayakkabı ve çanta sektörlerinde kullanılırlar. Özellikle dayanıklı oldukları ve yüksek yalıtım nitelikleri nedeniyle tercih edilen polietilen köpüklerin kullanımına pek çok farklı alanda rastlanmaktadır.

Üstelik, yüksek koruma özelliğine sahip olan polyethylene foam tamamen geri dönüştürülebilirdir. Darbe korumasına ihtiyaç duyulan her sektörde kullanılan polietilen köpüklerin üç farklı çeşidi bulunmaktadır:

  1. Fiziksel çapraz bağlı polietilen köpükler (Physically cross linked polyethylene foam)
  2. Kimyasal çapraz bağlı polietilen köpükler (Chemically cross linked polyethylene foam)
  3. Düz bağlı polietilen köpükler (Non-cross Linked Polyethylene Foam)

Bu yazıda fiziksel bağlı polietilen köpükler ile diğer polietilen köpüklerin farkına değineceğiz.

Fiziksel Bağlı Polietilen Köpüklerin Farkı

Fiziksel çapraz bağlı polietilen köpük, daha etkin bir ses yutma ve ısı yalıtımı sağlar. Çevre dostu bir şekilde üretilen ürün zararlı kimyasal maddeler içermez. Kimyasallardan ve dış ortamdan kolay kolay etkilenmez ve daha üstün mekanik niteliklere sahiptir. Isı ile şekillendirilebilir olan physically cross linked polyethylene foam, rulo veya levha halinde üretilebilmektedir.

Pürüzsüz yüzeyi sayesinde şık bir görünüme sahip olup estetik uygulamalar için birebirdir. Bütün bunların yanında fazlasıyla hafif olup kullanımı epey kolaydır.

Fiziksel bağlı polietilen köpükler genellikle otomotiv sektöründe; araba zemin paspası, hava kanalı, contalar, baş astarı ve diğer alanlarda kullanılır. Bina inşaatlarında da kullanımına başvurulan fiziksel bağlı polietilen köpükler; döşeme altı, oyun alanı altlığı, çatı yalıtımı gibi işlemlerde yer alır.

İzolasyon için de bire bir olan bu polietilen köpük türü özellikle ısı yalıtımı, kanal kayması, akustik kaplama ve benzeri alanlarda kullanılır. Bant üretiminde, kapaklarda, terliklerde ve diğer tüketim mallarında da fiziksel bağlı polietilen köpüklerin kullanımına başvurulur.

Polietilen Köpüklerin Genel Özellikleri

Öncelikle, polietilen köpüklerin genel özelliklerinden bahsedelim. Polietilen köpükler nem geçirmez olup gerek ısı gerek ses yalıtımı için idealdirler; bu sebeple pek çok sektörde, özellikle de ambalajlama sektöründe kullanılırlar. Bunun yanında, kokusuz bir yapıya sahip olan polietilen köpükler, mantar gibi zararlı oluşumların meydana gelmesini engeller.

Kullanıldıkları sektörlerde kullanımına başvurulan diğer materyallere kıyasla daha dayanıklı ve uygun fiyatlı olan polietilen köpükler tehlikeli madde kullanım kısıtlamasına uygun olarak üretilmektedir. Bütün bu özellikleri sebebiyle polietilen köpüklerin kullanımı fazlasıyla yaygındır.

Neden Polietilen Köpük?

PE foam esnek bir malzemeye sahiptir aynı zamanda temiz ve sağlıklı bir kullanım sunduğu gibi tamamen geri dönüştürülebilirdir. PE köpüklerin pürüzsüz bir yüzeye sahip olması bu köpüklerin vakumlama ve ambalaj uygulamalarında tercih edilmesinin başlıca sebeplerindendir.

Sesleri yansıtmadığı ve darbe aldığında şeklini kaybetmediği için yalıtım yapılan her türlü yüzeyde sıklıkla PE köpüklere yer verilir.

Yazar Hakkında
Toplam 284 yazı
webwebi
webwebi
Webwebi, siz değerli okuyucusuna blog rehberliği yapabilmek adına 1 adım önden araştırıp bu bilgisi size sunan oluşumdur. işte o yüzden, web demeden webwebi (:
Yorumlar (Yorum yapılmamış)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara