KVKK Sistemi Yeni Nesil Şirketleri Nasıl Etkileyecek?

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) 2016 yılında hayata geçirildi. Bilişim ve iletişimin çok hızlı yayıldığı günümüz koşullarında bu kanunun çıkartılması ‘kişisel verileriyle’ ilgili kaygı yaşayan toplumun geniş kesimleri tarafından olumlu olarak karşılandı. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ile yapılmak istenilen kişisel verilerin kullanımında sınırlama, ölçüt ve kontrol sağlamaktır. Bu kanunun takibi ve gerekli yaptırımları uygulama yetkisi Kişisel Verileri Koruma Kurumu’na verilmiştir.

Kurum kişisel veri kullanımı yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişiliklerin verileri hangi amaç doğrultusunda kullanacağını, ne kadar süre ile kullanılması, verilerin muhafaza edilmesi ve belirlenen amaca ulaşıldıktan sonra nasıl imha edeceği gibi konuları takip etmektedir. Bu kurallara uygun olarak hareket etmeyen gerçek ve tüzel kişiliklere de yaptırımlar uygulama hakkı bulunmaktadır.

KVKK Şirketleri Nasıl Etkiler?

Kişisel veriler en fazla şirketler yani tüzel kişiliğe sahip yapılar tarafından kullanılmaktadır. 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu gerçek ve tüzel kişiliğe sahip yapılarda kişisel verilerin ne şekilde kullanılacağını ve kullanım koşullarını belirlemek üzere düzenlenmiştir. Kişisel verileri kullanmak ve veri envanteri oluşturmak isteyenlerin hangi yolu izleyeceği kanunla belirlenmiştir. Kişisel verilerin kullanılmasında usule uygun olarak hareket etmeyenlere bu bağlamda büyük yaptırımlar uygulanmaktadır.

Dolayısıyla şirketlerin kişisel veri kullanımında daha dikkatli davranması bu yaptırımlara maruz kalmalarını engelleyecektir. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin bu kanunda belirlenen konuların tamamını yerine getirmesi vakit alacağı ve ekstra bir iş gücü ihtiyacı doğuracağından bu hizmetleri sağlayan profesyonel danışmanlık desteği almayı tercih etmektedir.

Kişisel Veriler Nasıl Kullanılır?

Kişisel veriler ticari, özel ve bireysel amaçlı olarak kullanılabilir. Kişisel verileri kullanmak isteyen gerçek veya tüzel kişiliğe sahip yapılar Kişisel Verileri Koruma Kurumu’na kullanmak istedikleri veriler hakkında bilgi vererek kurumdan onay almak zorundadır. Kişisel veri kullanımı yapacak olanlar Verbis sistemi (Veri Sorumluları Sicil Bilgi Sistemi) üzerine sicil kayıtları yapılmaktadır. Başvuruda belirlenen kriterlere göre kişisel veri veya özel nitelikli verilere göre Verbis sistemi üzerinden veri paylaşımı yapılmaktadır. Kişisel verilerin kullanılmasında danışmanlık desteği alanlar doğrudan KVKK eğitimi alarak bu imkanlardan yararlanmaktadır. Danışmanlık hizmeti veren profesyonel ekipler tüm gerekli bürokratik süreçleri takip ederek adınıza işlemleri yerine getirmektedir.

KVKK Danışmanlık Hizmetleri

Kişisel verilerin kullanılmasında hem devlet hem da vatandaşlar daha bilinçli ve dikkatli davranmaktadır. Kişisel Verileri Koruma Kurumu da bu hassasiyetle kişisel veri kullananları sürekli bir denetim ve gözetim altında tutmaktadır. Kişisel verileri kurumun izin vermiş olduğu amaç dışında kullanan veya bu verileri gereği gibi muhafaza edemeyenlere ciddi yaptırımlar uygulanmaktadır. Bu sebeple gerçek ve tüzel kişiliğe sahip veri kullanıcıları danışmanlık hizmeti alarak sağlıklı bir şekilde veri kullanımı gerçekleştirmektedir. Danışmanlık hizmetleri müşterilerinin veri kullanım alanları ve ölçütlerini profesyonel ekipler tarafından belirlemektedir.

Kaynak : Bilimp

Yazar Hakkında
Toplam 284 yazı
webwebi
webwebi
Webwebi, siz değerli okuyucusuna blog rehberliği yapabilmek adına 1 adım önden araştırıp bu bilgisi size sunan oluşumdur. işte o yüzden, web demeden webwebi (:
Yorumlar (1 Yorum)
arda
arda Yanıtla
- 13:29

kvkk uyum surecinde deskgate urununu kullandık ve hala da devam ediyoruz.
teknik olarak tum verilerin islenmesi silinmesi ya da degistırilmesi soz konusu oldugunda bir numara.
Hem dlp hem it destek ve hem de rdp işlevlerini hakkıyla yerine getirmekte.envanter takip ve yönetiminde cok kullanısli bir arayuze sahip. http://www.deskgate.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara