Polietilen Köpüklerin Çeşitleri Nelerdir? Nerelerde Kullanılır?

Polietilen kimyasalından üretilen Polietilen köpükler günümüzde çok farklı amaçlar için kullanılmaktadır. Kimyasal ve fiziksel özellikler olarak birçok farklı özelliği aynı anda bulundurması sebebiyle kullanım alanları çok geniştir.

Peki, polyethylene foam çeşitleri nelerdir gelin isterseniz bu sorunun cevabını sizler için verelim. Polietilen köpükler üretim sırasında uygulanan ısıl işlem ve ya kimyasal madde karışımı eklenmesi ile iki farklı çeşitte üretim gerçekleştirir. Polietilen köpüğe uygulanan çok daha yüksek sıcaklıklar sonucu birinci çeşit olan fiziksel çapraz bağlı polietilen köpük üretilir.

Bu üretim esnasında ısıl işlemli ektrüzasyon uygulanarak polietilen köpük madde formu fiziksel olarak çok daha güçlü bir hale getirilmiş olur. Isıl dayanımı ve fiziksel dayanımı yüksek olan fiziksel çapraz bağlı polietilen köpük birçok sektörün tercih ettiği ürünler arsında yer alır.

İkinci polietilen köpük çeşidi olan kimyasal çapraz bağlı polietilen köpük üretimi ise polietilen köpüğün üretimi sırasında ısıl işlem öncesi içeriğe koyulan kimyasallar yardımı ile köpüğün şişirilmesi esasına dayanır. Çok yüksek sıcaklılarda farklı kimyasallar yardımı ile şişirilen köpük daha çok yalıtım amacıyla otomotiv ve inşaat sektörlerinde kullanılır.

Polietilen Köpükler Nerelerde Kullanılır?

Polietilen köpükler sahip oldukları kimyasal ve fiziksel özellikler açısından birçok sektörün kullanım alanına giren özellikleri vardır. Aynı anda yüksek ısıl işlem sonucu sahip olduğu direnç ve mukavemet özelliği ile kırılmalara, darbelere karşı kullanılır. Yüksek işlem sonucu oluşan şişkin kimyasal yapısı ile ses, ısı yalıtımı gibi alanların aranan maddesi olarak karşımıza çıkmaktadır. PE foamnerelerde kullanılır gelin isterseniz bu soruyu biraz detaylandıralım.

Fiziksel çapraz bağlı polietilen köpükler kullanım alanlarını aşağıdaki sıralayabiliriz.

  • Güçlü, dayanımlı yapılarının yanında hafif olma özelliklerinden dolayı otomotiv sektöründe kullanılır.
  • Ses, ısı, nem yalıtımları gibi özelliklerinden dolayı inşaat sektöründe kullanılır.
  • Ses, toz, darbe yalıtımı gibi özelliklerinden dolayı ev aletlerinde ve elektronik ürünlerde kullanılır.
  • Polietilen köpük taşıyıcı bantlar otomotiv, beyaz eşya, inşaat sektöründe kullanılır.
  • Elastik ve bakteri, mantar gibi canlıları yapısında barındırmaması sebebi ile spor salonları, kamp malzemeleri, çocuk oyuncaklarında kullanılır.

Kimyasal çapraz bağlı polietilen köpüklerin kullanım alanlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.

  • Sahip olunan elastik yapı sayesinde ambalaj sektöründe kullanılır.
  • Hafif ve esnek kimyasal yapısı sayesinde çanta, ayakkabı üretim sektörlerinde kullanılır.
  • Sahip olunan elastik yapı sayesinde yer döşemelerinde kullanılarak düşmelere karşı koruyuculuk sağlar.

Kimyasal Çapraz Bağlı Polietilen Köpük

Polietilen köpük üretiminde ısıl işlem öncesi eklenen kimyasallar aracılığı ile oluşturulan şişkin yapı chemically cross linked polyethylene foam üretiminin ana unsurudur. Bu dönüşüm ısıl işlem aracılığı ile yüksek fırınlarda yapılır.

Şişkin yapısı ile ses ve ısı yalıtımı amaçlı kullanımı önceliklidir. Şekillendirilebilir özelliği ile rulo haline getirilmekte ve spor salonları, oyun parkları gibi yerlerin zeminini kaplamaktadır.

Yazar Hakkında
Toplam 274 yazı
webwebi
webwebi
Webwebi, siz değerli okuyucusuna blog rehberliği yapabilmek adına 1 adım önden araştırıp bu bilgisi size sunan oluşumdur. işte o yüzden, web demeden webwebi (:
Yorumlar (Yorum yapılmamış)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

×

Bir Şeyler Ara