Trafik Kazalarında Tazminat Miktarı Hesabı ve Alınabilecek Tazminat Türleri
Trafik kazası tazminatı, bir veya birden fazla motorlu taşıtın kazası soncu ortaya çıkan bedensel, ruhsal ve/veya maddi hasar durumunda açılacak dava sonucu alınan, mahkemece hükmedilmiş zararın karşılanmasına yönelik bir tazminat türüdür. Bu makalede, sitemiz rehberliğinde, mağdur olmamanız için tazminatlarla alakalı detaylı bilgiler bulunmaktadır.
Tazminat Davasında Hangi Tür Zararların Karşılanması Talep Edilebilir?
- Geçirilen trafik kazası sonucu ölüm varsa: Hem maddi hem manevi tazminat talep edilebilir. Ölenin birinci derece yakınları (anne, baba, eş, çocuk vb.), duydukları üzüntü ve kederden dolayı manevi tazminat talebinde bulunabilirler. Bunun yanında kişi ölmeden önce hastanede bakım almak zorunda kalmışsa bu bakım esnasında sarf edilen giderler ile beraber cenaze masrafları maddi tazminat kapsamında talep edilebilir. Ayrıca ölen kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişiler olarak (eş, çocuk vb) destekten yoksun kalmaları nedeniyle, ölen kişinin sağlayacağı mali yardımı da maddi tazminat kapsamında isteyebilirsiniz.
- Geçirilen trafik kazası sonucu yaralanma varsa; Yaralanmanız sonucu oluşmuş ve oluşacak olan tüm tedavi masrafları ile beraber yaralanma süresince işinizden ayrı kalmanızdan dolayı oluşacak kazanç kaybı, yitirilen uzvunuz veya bedensel işlev kaybınız olması durumunda “çalışma gücünün azalmasından doğacak” maddi kayıpları, maddi tazminat kapsamında isteyebilirsiniz. Bunun yanında, ağır bedensel yaralanma ve/veya uzuv kaybının olması durumunda yaralı veya yakınları manevi tazminat talep edebilir.
Trafik Kazalarında Maddi Tazminat
Maddi tazminat davalarında ne kadar tazminat alırım sorusuna cevap olarak somut verilere göre hesaplama yapabilirsiniz. Bunu hesaplarken birden fazla parametreye dikkat etmeniz gerekir.
Sizin 65 yaşınıza kadar aktif, 65-72 yaşlar arasında pasif çalışma yapabileceğiniz öngörülür. İşinizi yapamayacak hale geldiğiniz bir senaryoda sizin kusur oranınız kadar tazminat payınızdan düşülür. Örnek olarak mahkeme yüzde 50 kusurlu olduğunuza hükmederse ve aylık maaşınızın 5000 lira olduğunu düşünürsek, 30 yaşınızda olduğunuzu düşünüp hesaplayalım: Bu durumda 72-30’dan 42 yıl daha çalışabileceğinizi kabul ederiz.
Aylık maaşınız 5000 lira ancak yüzde 50 suçlu siz olduğunuz için 2500 liradan hesaplamamız gerekir. 2500*12 aydan yıllık zararınız 30.000 TL olacaktır. 42 yılda bu rakam 1.260.000 TL’ye geleceği için bu miktarı maddi tazminat olarak mahkemeden talep edebilirsiniz.
Trafik Kazalarında Manevi Tazminat
Öncelikle belirtmek gerekir ki manevi tazminat, bir tarafı zenginleştirip diğerini fakirleştirme aracı olarak kullanılamaz. Ayrıca manevi tazminat talep edebilmek için mağdur olan tarafın uzuv kaybı veya bedensel ağır bir yaralanmasının olması gerekir. Manevi tazminat belirlenirken iki tarafın da sosyal ve ekonomik durumu ile beraber olayın meydana geliş şekli, iki tarafın da ayrı ayrı olaydaki kusuru dikkate alınır. Manevi tazminatla ilgili incelenebilecek birçok Yargıtay kararı mevcuttur.
Sonuç Olarak
Trafik kazası mağdurları olarak yasal çerçevede birçok hakkınız bulunmaktadır. Doğru destek ve yönlendirmeyle mağduriyet yaşamanın önüne geçebilir ve kazanılmış haklarınızı kullanabilirsiniz.
Kaynak : Nekadartazminatalirim.net